Tehničko-taktički zbor operativnih snaga sustava civilne zaštite

28 veljače 2023. godine, a uoči 1. ožujka - Međunarodnog i nacionalnog dana Civilne zaštite - Služba civilne zaštite Vukovar, Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija organizirali su u pješačkoj zoni u Vinkovcima tehničko-taktički zbor operativnih snaga sustava civilne zaštite, među kojima su bili i članovi interventnih timova gradskih društava Hrvatskog Crvenog križa Ilok, Vinkovci, Vukovar i Županja.

Ovom prigodom pripadnici Hrvatskog Crvenog križa su naglasak stavili na pripremljenost u odgovoru na katastrofe, želeći pokazati što je potrebno imati kod kuće u slučaju potresa, kao što je osobni plan, set prve pomoći, higijenski set i praktični set, što je objedinjeno u ruksaku Hrvatskog Crvenog križa Set2Go. Prije svega, u svim kriznim situacijama važno je znati pružati prvu pomoć, što su zainteresiranima demonstrirale članice specijalističkog tima prve pomoći.

  

Sastavnice sustava civilne zaštite demonstrirale su na današnjem zboru opremljenost, obučenost, brzinu i intervencijsku spremnost. Krizne situacije u posljednjih nekoliko godina, poplave, potresi, migrantska kriza, pandemija koronavirusa i rat u Ukrajini veliki su izazovi s kojima se susrećemo, a za koje su naše žurne službe i operativne snage pokazalo se i danas, bile itekako spremne.

Zainteresirani građani, polaznici vrtića, te učenici osnovnih i srednjih škola imali su priliku vidjeti opremu, vozila, robote i dronove, odnosno sve ono što pripadnici sustava koriste u svakodnevnim aktivnostima i intervencijama. Posebnu pozornost izazvalo je zapovjedno vozilo koje su nedavno članovi Državne intervencijske postrojbe uz drugu specijalističku opremu koristili obavljajući zadatke na spašavanju unesrećenih iz ruševina nakon katastrofalnog potresa u Turskoj.

Održana je i pokazna vježba Protueksplozijskog odjela Policijske uprave vukovarsko – srijemske čiji su djelatnici, uz pomoć policijskog psa, uspješno pronašli i deaktivirali eksplozivnu napravu.

  

Foto: GDCK Vinkovci