Društva Crvenog križa u Vukovarsko-srijemskoj županiji brojnim aktivnostima obilježila Tjedan Crvenog križa u 2023. godini

Svake se godine od 8. do 15. svibnja u Republici Hrvatskoj obilježava Tjedan Crvenog križa kojega su društva Hrvatskog Crvenog križa obilježila provedbom različitih aktivnosti u lokalnoj zajednici s ciljem promocije svega onoga što Crveni križ radi. Uz ovogodišnji slogan „Sve što radimo, radimo od srca“, u Vukovarsko-srijemskoj županiji aktivnosti su provodila Gradska društva Crvenog križa Županja, Vinkovci, Vukovar i Ilok.

8. svibnja 2023. godine aktivnosti društava Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije u emisiji Plave vinkovačke TV prezentirali su ravnateljica Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije i ravnateljica GDCK Županja  Marija Dugalić i ravnatelj GDCK Vinkovci Branislav Tomić. Tijekom emisije ravnatelji su govorili  o povijesti Crvenog križa u svijetu i Hrvatskoj, aktivnostima kojima društva HCK obilježavaju Svjetski Dan Crvenog križa i Tjedan Hrvatskog Crvenog križa. U emisiji se govorilo i o brojnim djelatnostima i programima koje provode društva Crvenog križa u VSŽ.

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA ŽUPANJA

 • 06. svibnja 2023. godine obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca promotivnim štandom na Trgu kralja Tomislava u Županje, informiranjem građana o djelatnostima, aktivnostima, programima i projektima koje provodi GDCK Županja te akcijom mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi u suradnji s Domom zdravlja Županja, a  tvrtka Roche Hrvatska osigurala je aparate i trakice za mjerenje šećera u krvi.
 • 08. svibnja 2023. godine predsjednica Terezija Nemetz i ravnateljica Marija Dugalić sudjelovale u programu Hrvatskog radija Županja u emisiji povodom Svjetskog dana Crvenog križa, a članovi podmlatka i mladeži u školama su postavljala izložbene panoe na temu Svjetskog dana Crvenog križa.
 • Tradicionalna jedanaesta po redu Vrtna zabava Cjelodnevnog boravka za odrasle osobe s intelektualnim i/ili mentalnim oštećenjem koja se trebala održati 11. svibnja 2023.g. odgođena je zbog lošeg vremena, te će biti organizirana narednih dana.
 • Tjedan Hrvatskog Crvenog križa Gradsko društvo Crvenog križa Županja završava Susretom volontera Crvenog križa županjske Posavine.

   

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG RKIŽA VINKOVCI

 • Uoči Tjedna HCK, u subotu 06.svibnja 2023. godine dvadeset volontera GDCK Vinkovci je sudjelovalo u promociji zdravog načina života pomažući u organizaciji i provedbi utrke na 10 km Orient Express
 • Istog dana, u subotu 06. svibnja 2023. godine petnaest volontera GDCK Vinkovci sudjelovalo je u Nuštru u pokaznoj vježbi pružanja prve pomoći u okviru obilježavanja 130. obljetnice DVD Nuštar
 • Na sam Svjetski dan Crvenog križa, u ponedjeljak 08. svibnja 2023. godine ravnateljica DCK VSŽ i ravnatelj GDCK Vinkovci nastupili su uživo na Plavoj vinkovačkoj televiziji u emisiji Dnevni divan.
 • Na Dan Europe, u utorak 09. svibnja 2023. godine dvadeset volontera GDCK Vinkovci sudjelovalo je na manifestaciji „Sajam EU projekata na Orionu“ u središnjem gradskom parku,  a provedena je i pokazna vježba pružanja prve pomoći na zorno prikazanim ozljedama
 • U utorak 09. svibnja 2023. godine od 9 do 13h u Ekonomskoj i trgovačkoj školi Ivana Domca provedena akcija „Prvi put darujem krv!“ , pristupilo 57 darovatelja, a pomagala 4 volontera. Istog dana od 15 do 18h  u Osnovnoj školi Josipa Lovretića u Otoku  održana akcija DDK kojoj je pristupilo 45 osoba, a pomagala jedna volonterka
 • U srijedu 10. svibnja 2023. godine od 9 do 11 sati u prostorijama GDCK Vinkovci održana motivacijska radionica za učenike Poljoprivredne šumarske škole
 • Od 12. do 14. svibnja 2023. godine na Državnom natjecanju Mladih Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu sudjelovale su dvije ekipe koje su prethodnim pobjedama na Gradskom i općinskom natjecanju Mladih GDCK Vinkovci, a potom na Međužupanijskom natjecanju Mladih Crvenog križa Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Vukovarsko-srijemske županije stekle pravo sudjelovanja. Ekipa Mladih Crvenog križa Gimnazije M. A. Reljkovića  Vinkovci je je na Državnom natjecanju Mladih HCK  osvojila drugo mjesto u kategoriji srednjih škola, a ekipa Podmlatka Crvenog križa OŠ Vladimira Nazora Vinkovci osvojila je četvrto mjesto u kategoriji osnovnih škola.
 • Tom prigodom za Volontera godine Hrvatskog Crvenog križa proglašen je Antonio Vukovac, dugogodišnji volonter GDCK Vinkovci
 • Od 08. do 15. svibnja 2023. godine provedena je humanitarna akcija „Vaš dar za pravu stvar“ u trgovačkom centru Kaufland u Vinkovcima.
 • Tjedan Hrvatskog Crvenog križa zaključen je u ponedjeljak 15. svibnja 2023. godine u 15h svečanom sjednicom Odbora i Nadzornog odbora Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci.

  

  

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA VUKOVAR

 • Obilježavanje Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na Korzu u Vukovaru: mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi, upoznavanje građana s osnovama prve pomoći i radom s AVD uređajem, aktivnosti i programima koje provodi GDCK Vukovar, osvjetljavanje Vukovarskog Vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva boja Crvenog križa
 • U okviru Tjedna Crvenog križa, od 10 do 15. svibnja i akcije Vaš dar za pravu stvar prikupljali smo prehrambene artikle u Kauflandu
 • Jedna volonterka GDCK Vukovar održala radionicu prema slikovnici „Drvo dobrih djela“ u Dječjem vrtiću Vukovar

  

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA ILOK

 • organiziranje dežurstva volontera za prijave korisnika za FEAD projekt „Humanitarni paket za Slavoniju i Pounje 3“
 • podjela higijene za Projekt EmergencyAppeal MDR66001 "Country Plan - Ukraine and impacted countries"
 • podjela paketa higijene za projekt "Zaželi-ostvari!" za 120 korisnika
 • priprema akcije darivanja krvi koja se održala 18. svibnja 2023. (slanje dopisnica, postavljanje plakata, priprema prostora)
 • podjela odjeće, kolica i hodalica za djecu raseljenih osoba iz Ukrajine

HRVATSKA VOLONTIRA I DANI OTVORENIH VRATA UDRUGA 2023

Društva Crvenog križa u Vukovarsko-srijemskoj županiji uključili su se i u manifestaciju Hrvatska volontira 2023. Pod sloganom „Mali doprinos za veliki utjecaj“ organizirat će i provesti aktivnosti u koje će uključiti svoje volontere kako bi potaknuli razvoj volonterstva u svojim zajednicama.

Gradsko društvo Crvenog križa Županja je 17. svibnja 2023. godine je organiziralo dvije aktivnosti.

17. svibnja 2023. godine u Cjelodnevnom boravku za odrasle osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem provedena je radionica „Očuvajmo tradiciju i kulturu“, a kojoj se odazvala Prva pjevačka konjica – Sinđir iz Županje koji su pjesmom prikazali kako se čuvaju stari običaji i pjesme od zaborava. Sudjelovali su i likovno-kreativnoj radionici s korisnicima.

  

18. svibnja 2023. u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Županja održan je okrugli stol na temu „Volontiranje u akcijama darivanja krvi“. Sudjelovali su volonteri iz 10-tak mjesnih i općinskih društava Crvenog križa koji redovno sudjeluju u organizaciji i provedbi akcija DDK u svojim mjestima. Moderator je bila ravnateljica GDCK Županja, a svoj doprinos je dao i referent DDDK Dragutin Mitrović.  Na okruglom stolu su volonteri nakon uvodnog dijela i prikaza višegodišnjih rezultata akcija, te iskazanog zadovoljstva povećanjem broja darivatelja krvi, posebice mladih,  razmjenjivali svoja iskustva te su se iznosile i ideje za razvijanje volonterstva na ovoj volonterskoj poziciji, ali i volontiranju općenito. Usvojeni su i konkretni zaključci koji će biti prezentirani na sjednicu Odbora GDCK Županja.

 

Dane otvorenih vrata udruga obilježit će se dvodnevnim radionicama 01. i 02. lipnja 2023. godine na Cjelodnevnom boravku. Kroz prikaz aktivnosti u Cjelodnevnom boravku građani će se moći družiti s našim korisnica te sudjelovati u sljedećim radionicama:

 • Napiši priču bacanjem kockice "Pričam ti priču..."
 • Izrada ploča za povrće - "A je to"
 • Pečenje kolačića - "Slatka tajna"
 • Oblikuj kuću od slanog tijesta - "Moj dom"
 • Vez na platnenim torbama - "Igla i konac"
 • Japanska tehnika udaranja lišća i cvijeća kamenom - "Hapa-zome"

Osim toga, 01 lipnja 2023. godine će svi zainteresirani građani će moći posjetiti Gradsko društvo Crvenog križa Županja te će se moći upoznati sa svim aktivnostima koje GDCK Županja provodi u okviru svojih djelatnosti, programa i projekata.

 

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci u srijedu 17. svibnja 2023. godine je od 10 do 12h u središnjem gradskom parku organiziralo akciju mjerenja krvnog tlaka i razine šećera u krvi, te podjelu zdravstvenih publikacija, a sudjelovalo je 10 volontera GDCK Vinkovci. U četvrtak, 18. svibnja 2023. godine od 8 do 11h u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci provedena je akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a sudjelovalo je 4 volontera GDCK Vinkovci.

 

U subotu, 20. svibnja 2023. godine od 9 do 13 h u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci bit će provedena akcija dobrovoljnog darivanja krvi, a sudjelovat će 4 volontera GDCK Vinkovci, a istoga dana će 10 volontera GDCK Vinkovci sudjelovati u provedbi biciklijade Tour Natur.