Završena međunarodna terenska vježba timova „Koprivnica 2022“

Međunarodna terenska vježbe timova za krizne situacije „Koprivnica 2022“, na kojoj sudjeluju članovi mreže nacionalnih društava Crvenog križa „Susjedi pomažu prvi“, održavala se u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa na jezeru Šoderica u općini Legrad kod Koprivnice u razdoblju od 20. do 23. listopada 2022. godine. U ovoj četverodnevnoj vježbi sudjelovalo je gotovo 500 pripadnika interventnih timova Crvenog križa iz cijele Hrvatske te Turske, Poljske, Slovenije, Bugarske, Španjolske, Italije i Albanije.
Tema vježbe su poplave, a cilj je testirati interventne timove te pokazati educiranost, opremljenost, spremnost i koordiniranost u slučaju kriznih situacija većih razmjera. Među timovima županijskih društava Hrvatskog Crvenog križa na vježbi sudjeluje i interventni tim Društva Crvenog križa Vukovarsko-srijemske županije.
Vježba prikazuje pripravnost i koordiniranost domaćih i međunarodnih timova Crvenoga križa u slučaju velike poplave i stanovništva odsječenog vodom koje treba evakuirati i spašavati. Poseban naglasak stavljen je na timove za spašavanje iz vode u otežanim uvjetima koji imaju zadatak spasiti stanovnike zarobljene na otoku i odsječene od ostatka svijeta. Pri tom su spasitelji koristili plovilo Rescue Runner, posebno dizajnirano za spašavanje u uvjetima u kojima ne mogu reagirati veća plovila te kod teško dostupnog terena.